neděle 24. dubna 2022

BL - Ošetřovatelka (3.)

 Ahojky :) 


včera jsem si splnila další ze seznamu svých přání a to konkrétně přání číslo 3 - zkusit si práci ošetřovatele v zoo. 
Na úvod musím říct, že by bylo úžasné, nádherné a dokonalé, jsem z toho stále úplně unešená a asi mi to ještě dlouho vydrží a doporučila bych to všem, kdo chtějí něco takového také zkusit. Dozvěděla jsem se spoustu informací, trochu viděla jak to v zoo chodí a co vše práce ošetřovatele obnáší. 
Na zážitek jsem se šla se svými třemi neteřemi, původně jsme to vymyslely se sestrou jako dárek pro tu nejstarší, pak jsem řekla, že to vezmu i sobě a sestra to nakonec vzala i svým dvěma dcerám, takže jsem šly všechny čtyři, jen synovec nešel. 


Nejprve něco k samotnému zážitku - koupený byl na adrop.cz a šlo se do zoo Tábor, začínalo se v 8:00 a zážitek je na cca 5 hodin. My jsme byly samé baby - kromě nás čtyř ještě dvě ženy, co byly spolu a pak ještě jedna paní - celkově tedy 7 lidí, jiná skupinka se zase skládala z jiných lidí, kde byl i muž. 
Zážitek je koncipovaný na 3 skupiny - na sudokopytníky, opice a malé šelmy a šelmy. Každou oblast má jiná ošetřovatelka a protože se něco dělá ráno, něco dopoledne atd., tak se účastníci rozdělí na skupinky a někdo jde ráno na šelmy a další skupina zase na sudokopytníky atd.

Všechny ošetřovatelky byly úžasné, milé a pohodové. Vůbec jsme neměly pocit, že někomu překážíme, zdržujeme, naopak nám třeba ošetřovatelka Jana říkala, že je ráda, že to nemusí dělat sama, všechny nadšeně vyprávěly o práci i zvířatech a bylo vidět, že je jejich práce baví. 

My jsme začaly u sudokopytníků - první na ředě byla prasata divoká, já jim nahazovala seno, někdo jiný jim čistil krmítko a ostatní házely jablka, ty jsme pak mohly dát všechny.
Pak se šlo k zubrům, ty jsme nahnaly domů - no, spíš nalákaly na mrkve, nahoře jsme jim pak čistily výběh a dala se voda a mrkev. 
Po nich se šlo k velbloudům, těm se dalo krmení, vyčistil se domeček, doplnilo se seno a taky jsme je mohly kartáčovat :) Polední byla lama a ovečkou, lama, kterým stačilo jenom dát krmení. 
Pak jsme měly pauzičku na wc a přišla si pro nás jiná paní ošetřovatelka. 









Měly tam kočičky :D


Další na řadě byly opičky a malé šelmy. Podívaly jsme k malpám, nosálům, makakům, surikatám a ke klokanům. Všem jsme dívaly oběd a vodu, u surikat se ještě vyčistil domeček :)










Nakonec jsme měly šelmy - tygry, medvědy hnědé, vlky a baribala. U všechny jsme byly blízko a byl to vážně zážitek. Nakrmení už byly, to dělala skupina před námi, kde byl muž, jelikož se vozí třeba 20kg masa apod., takže jsme to měly už vlastně bez práce a jen si užívaly výhledy a povídání od poslední paní ošetřovatelky :)
Dozvěděly jsme se například, že pokud si vezmete takovouto šelmu jako soukromník nebo pojedete do kontaktní zoo, naučíte jí na hlazení a pak si jí přestanete všímat, když vyroste (nebo vám už nedovolí k ní jít) tak to na ní má opravdu špatné následky, protože to zvíře nechápe, proč už si s ním nechcete hrát. 
U tygra nám také řekla to, že kdybychom tam strkaly ruce, tak nám je neukousne, ale chytí jí a bude dlouho držet, což se stalo jednomu uklízeči v zahraniční zoo a tygr pak musel být kvůli takovému idiotovy zastřelen, takže nestrkat ruce, kam nemáte (což snad normální, inteligentní člověk ví), ale já bych třeba čekala, že prostě trhá a ono ne, drží.
Medvědi hnědí i baribalové jedí hlavně rostlinnou stravu a napadnou člověka jen tehdy, když se cítí v ohrožení, pokud jde člověk dost hlasitě, tak utečou a rozhodně se nemáme dělat větří, ale stočit se na zemi do klubíčka a krýt si hlavu a břicho. Bylo toho prostě hodně a spoustu věcí už člověk zná, ale i tak je fajn si to znovu poslechnout :)

Rocky




První je Max a druhý Johny :)



Bubík


Argo, Bard a Matěj 



Geňa



Po skončení zážitku jsme měly možnost si celou zoo projít a prohlédnout si všechny zvířata - tak tady ještě lvi, puma a fosa :D 






30 komentářů:

  1. To muselo být moc fajn. Ráda jsem se podívala na fotky. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. To je úžasné! Moc děkuji za tip! Píšu si pro ségru, která má moc ráda zvířátka :) musel to být parádní zážitek <3 krásné fotky a super zajímavosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jako dárek to udělalo mega radost :)

      Vymazat
  3. To musel být skvělý zážitek. A je to určitě i fajn dárek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to vážně super, tuhle ZOO mohu jen doporučit :)

      Vymazat
  4. Páni, to muselo být skvělý! Vůbec jsem netušila, že se to dá dát jako dárek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to ve spoustě ZOO, ale třeba taková Praha je za mě moc dobrá, v Táboře to bylo super a i cena byla příznivá :)

      Vymazat
  5. Věřím že sis to užila. Já chodila ve škole na praxe do Zoo i různých farem. Byla to krásná léta plná zážitků. Naposledy jsem vyhrála v Zoo Praha krmení a setkání s velbloudy- to bylo taky úžasný ❤️

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je senzační, to sis musela náramně užít! To je zážitek i zkušenost, senzační! Já tuhle práci rozhodně obdivuji, protože já bych to asi dělat nechtěla, nemohla. I když zase... dělám ošetřovatelku u seniorů, tak bych snad zvládla i ta zvířata :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bylo to dokonalé a jsem moc ráda, že jsem tu práci mohla trochu poznat a jak píšeš, zároveň to byl zážitek :)

      Vymazat
  7. To musel být boží zážitek! Už jsem na to v nejake zoo taky koukala :) já bych si to užila hlavně u lam, ty naprosto miluju 😍😁

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše lama byla plachá, ale i tak to bylo super, já si nejvíc užila asi šelmy, ale všude to bylo super :)

      Vymazat
  8. To je paráda. Moji chalani by sa tam nevedeli vynadívať a malá by ani nedýchala :)

    ČO MA LÁKA NA VEĽKEJ BRITÁNII A PREČO BY SOM CHCELA ŽIŤ V LONDÝNE?

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, tak to musel být naprosto skvělý zážitek, dostat se až takhle hezky blízko je zvířatům 😊.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to by se mi taky líbilo! :) Musela to být fakt paráda :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, je to bezvadný zážitek :)

      Vymazat
  11. Tak to musel být úžasný zážitek, taky bych to brala! U těch šelem bych se teda trochu bála, přeci jen - být jim tak blízko, ale na druhou stranu to musí být fakt super. Hlavně u vlků, já jsem prostě "vlčí typ" :D U nás v zoo v Brně jsem měla vlky adoptované minulý rok a párkrát jsem tam byla speciálně kvůli nim, hrozně ráda na ně koukám a fotím je. Takhle zblízka to muselo být zase o chlup lepší (pun intended), i když samozřejmě nešahat. Což mi připomíná, taky jsem si myslela, že tygr spíš trhá než drží, zajímavé :O

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy musím říct, že jsem se nebála vůbec a to je prý důležité, jak vycítí strach, tak se chovají i jinak, ale já byla jen naprosto unešená, hlavně u tygra a u vlků, ale bylo to super všude a nemůžu říct, kde to bylo nejlepší :)

      Vymazat
  12. To musel být skvělý zážitek! Je super, že vaše ZOO něco podobného pro nadšence nabízí. A je to i krásný tip na dárek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to krásné, ale není to naše zoo, bylo to v Táboře a zda to má i Plzeň nevím :)

      Vymazat
  13. Tak to musel být nezapomenutelný zážitek! Je to krásná práce, ale jistě náročná - obdivuji každého, kdo tohle dělá. :)) Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je obdivuji, ale těch k obdivování je víc :) Děkuju

      Vymazat
  14. Tohle je dokonalý článek, taky jsem si vždy přála pracovat v ZOO, rozhodně to není lehká práce! Úžasný článek, moc za něj děkuji!!!

    OdpovědětVymazat

  15. To jsem netušila, že lze pořídit i tento typ "zážitku" - muselo to být super. :)

    Ela

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥