čtvrtek 18. ledna 2024

Top 10 PŘEČTENÝCH KNIH ROKU 2023

Ahojky 📚


rok se s rokem sešel a tak jsem zase vybrala svých top 10 přečtených knih za minulý rok. Bylo opět obtížné vybrat jich jen 10, ale úspěšně jsem to zvládla (dobře já 😂) a dokonce jsem je tak nějak seřadila od těch nejlepších, i když ono pořadí by v tomhle případě asi bylo lehce jedno. 
Pamatuji si, jak jsem se zúčastňovala knižních výzev a na začátku roku si stanovovala počet knih apod., zdá se to jako věčnost, ale seznamy přečtených mi jsou teď milejší. Jednou se k tomu možná ráda vrátím, ale jelikož jsem hrozně soutěživý typ a soutěžím i sama se sebou, tak jsem stále navyšovala a předháněla se a přestala to pro mě být zábava, kolikrát už jsem pak četla jen proto, abych splnila danou výzvu/daný počet knih a bylo to úmorné. A pak jsem si řekla dost a zatím se do dalších výzev nepouštím a čtu si jen tak pro radost, když nám náladu, chuť a teď hlavně i čas a mám z toho dobrý pocit. I když jednou si určitě ještě nějakou výzvu zkusím, na to se moc znám, teď si dávám pohov, stejně jako od plánů a je to super, nechat to všechno jen tak plynout. Taky se sebou soutěžíte?
No nic, to jen taková vsuvka a mých top 10 přečtených knih roku 2023 právě přichází 🎆

1. Smrtící volání (Angela Marsons - 2023) - od Angely tu mám hned dvě knihy a obě obsadily první příčky, jedná se o jednu z mých nejoblíbenějších sérií a ačkoliv by se zdálo, že Angela píše knihy jak na běžím páse, jejím knihám nechybí napětí a úžasné příběhy. Vrah, který nechce vraždit, ale musí? Kim dostává dopis s prosbou o to, aby ho zastavila a tím zabránila dalším vraždám. Brzy mrtvých přibývá a co víc, některé vraždy jsou si podezřele podobné, i když nejsou úplně stejné, má je na svědomí stejný vrah, nebo někdo jiný? To zjistíte na konci pořadu (pardon, nešlo odolat aneb Věřte nevěřte 😃 ). 

2. Spletité lži (Angela Marsons - 2023) - zemře vám manžel a co uděláte vy? Zmizíte. Velmi neobvyklé a Kim se brzy dozví, proč se to stalo, ale klacky pod nohy jí házejí i její vlastní lidé a k tomu přibývá vražd. A ne jen tak obvyklých vražd, tyto jsou plné násilí a tak brutální, že i kovaní profesionálové mají co dělat. 

3. Vězeňkyně (B.A.Paris - 2023) - únos, osamění a velmi zajímavý konec. Nikdo není tím, čím se zdá být. Amelie si vzala milionáře, ale štěstí jí to nepřineslo, spíš naopak. Brzy svého rozhodnutí lituje a to ještě nenastalo to nejhorší, jí a jejího manžela unesou. Ale kdo a proč?  

4. Tichý pláč (Lisa Regan - 2023) - dalších k mých oblíbených sérií. Miluju vztah Josie a Noaha a miluju autorky styl psaní. Malá holčička je unesená z dětského hřiště, přesto nikdo nic neviděl, nikdo nic neví. O co vůbec šlo? Únosce používá zvláštní styl komunikace, jakoby mu ani nešlo o to, co říká. 

5. Poslední hřebík (Stefan Ahnhem - 2022) - na tuhle knihu jsem čekala strašně dlouho, šlo o poslední díl s Fabianem Riskem a čekání mi přišlo nekonečné, nakonec jsem se dočkala a jsem vcelku spokojená. Příběh není podaný jen z Fabianova pohledu, což se mi moc líbí. Jaké to je, odhalit šéfa na vysoké pozici u policie? A co Fabianova rodina, zvládne tuhle situaci? Doporučuji všem milovníkům severské krimi.

6. Chata v horách (Ruth Ware - 2022) - tuhle knihu jsem četla v porodnici a tak má v mém srdci zvláštní místo. Byla skvělá, příběh je popisován z více úhlů a to mu dává jinou dimenzi. Firemní akce v horách se ošklivě zvrtne. Nejprve spadne lavina, to ale není to nejhorší, přichází smrt a bere si jednoho po druhém. Kdo vraždí a proč? Nikdo není v bezpečí. 

7. Osudné svědectví (Roberz Bryndza - 2023) - Erika a další případ, Bryndzu mám opravdu ráda a nesměl tady chybět (taky je tu hned 2x). Erika se připlete na místo činu a začne vyšetřování. Jenže nic není tak, jak se zdá na první pohled být.

8. Ďáblova cesta (Robert Bryndza - 2023) - další případ s Kate, Eriku mám upřímně radši, ale Kate je také super. Samotná Kate jen o vlásek unikne smrti, v nemocnici se seznámí se ženou, která jí vypráví o ztrátě vnuka. Ten ale nezemřel, před lety zmizel beze stopy. Kate se pouští do pátrání a odhaluje znepokojivé informace. Podaří se jí zjistit, co se s malým Charliem stalo? 

9. Nepříliš šťastná rodina (Shari Lapena - 2022) - dokonalá rodina, dokonalý večer - nebo ne? Po rodičích, které někdo brutálně zavraždil, zůstali tři děti, které jsou zdrcené žalem po ztrátě rodičů. Ale je to skutečně tak? Čím víc do hloubky půjdete, tím víc se budete nořit do rodinných vztahů, které nejsou takové, jaké se mohou na první pohled zdát.

10. Mlčet jako hrob (Lone Theils - 2022) - Nora Sandová se vrací z Thajska kvůli zločinu, který se stal v Anglii. Skutečně je vše tak, jak se zdá být? Nora pátrá a vyptává se, jako správná novinářka a rozmotává klubko intrik v idylickém anglickém městečku. Jaké smrtící tajemství skrývá? Na to přijdete na stránkách této knihy. 


Děkuji za přečtení a budu se těšit u dalšího článku :)






28 komentářů:

  1. Z tvého seznamu jsem četla jen Osudné svědectví. Chtěla jsem stihnout i Ďáblovu cestu a obě poslední knihy od A. M., ale nestihla jsem. 🙂
    Pro mě není důležitý počet, nedělám si ani žádné výzvy. Mně záleží hlavně na tom, aby mě číst bavilo, takže za loňský rok jsem přečetla jen jednu knihu, o které bych řekla, že byla spíš průměrná. Jinak jsem byla spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu stále dost, ale protože mě to baví a když je čas, pro radost, nekoukám kolik jsem toho přečetla, to vím jen díky databázi, kam si knihy zapisuji :)

      Vymazat
  2. Tieto knihy nie sú moja šálka kávy, no je to len časť z kníh, ktoré si prečítala a iste by som medzi nimi našla aj také, ktoré by sa mi páčili viac :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No upřímně nevím, posledních pár let jedu jen detektivky, thrillery a teď v minulém roce jsem teda četla pohádky, ale fakt skoro nic jinýho nečtu. Já mám hodně dlouhý období, kdy si zamiluju žánr a jedu v něm a z detektivek jsem se ještě nevymanila, navíc v nich mám hodně sérií a ty mě drží :D

      Vymazat
  3. Máš podobný žánrový záběr jako já :D. I když loni jsem občas sáhla i po romantice :)
    Četla jsem obě knížky od Bryndzy, na ty od A. Marsons a L. Regan se teprve chystám - obě autorky patří mezi mé oblíbené. Stejně tak se chystám na knížky od S. Lapeny (četla jsem jen Manžele od vedla a Někdo cizí v domě,). A zaujala mne Chata v horách a Mlčet jako hrob.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Lapeny jsou všechny super (mám od ní přečtené vše, ale to já od všech svých oblíbených autorů, je to moje posedlost, vždy mají přednost). Chata v horách byla vážně super, doporučuji, nejprve jsem si jí nebyla úplně jistá, ale nakonec mě nadchla :)

      Vymazat
  4. Přečetla si toho teda dost :). Já se sebou občas soutěžím, ale jak kdy :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne vždy, ale u knih to mám dost silně :D

      Vymazat
  5. Tiež milujem knižky od Lisy Regan - Josie je super a na Tichy plac sa zrovna chystam. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná sbírka ze které jsem nic nečetla))))
    Přeji hezký víkend s malou. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. samé detektivky :) to by potěšilo moji maminku :) knihy od Marsons má také v oblibě :) prvních pár četla půjčených, a je chtěla ve své knihovně :D a Ahnhem a jeho série taky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budeme mít podobný vkus :D moje mamka je čte taky, vždy jí je půjčuju :)

      Vymazat
  8. Já teda vůbec nemám přehled, kolik knížek jsem loni přečetla a myslím, že bych nedala ani všechny tituly dohromady. No nejvíc jsem si loni oblíbila knížky od Caplinové, ty jsem si fakt zamilovala :) Z tvého výběru jsem žádnou nečetla, ikdyž thrillery mám taky ráda.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si je zapisuji do databáze, takže přehled mám. Tu má ráda ségra :)

      Vymazat
  9. Přiznám se, že tyhle nálepky "světový bestseller" a podobně mě na obálce knih dokážou spolehlivě odradit. 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si radši tvořím vlastní názory a neřídím se tím, zda nálepku má, nebo ne.

      Vymazat
  10. Wow, tolik skvělých tipů! Osudné svědectví jsem dostala k Vánocům a moc se na něj těším. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Také se nerada zúčastňuji výzev, přesně jak říkáš, vyvíjí to na mě tlak. Čtu si prostě to, co chci :) zajímavé knížky, většinu jsem neznala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že to má někdo stejně a chápe to :) Děkuju :)

      Vymazat
  12. Jsi dobrá! Sama se sebou nesoutěžím, protože nestíhám a mám ve volném čase jiné priority, nečtu téměř vůbec. Ale zamilovala jsem si audioknihy a tak je poslouchám cestou z a do práce :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já bych bez čtení být nemohla, na knihu si najdu čas vždycky, audio by mi zase nevyhovovalo :D

      Vymazat
  13. Lisa Regan je skvělá, mám od ní vše a doufám, že vyjdou další díly, co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, taky mám přečteno vše a doufám, že brzy bude další díl, ten poslední byl zase super :)

      Vymazat
  14. Z tvého výběru jsem četla jen Nepříliš šťastnou rodinu a ta mě teda svým dějem hodně rychle vtáhla do sebe... Ale to Shari Lapena umí :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥