pondělí 25. března 2013

Twilight sága

Stmívání - tuhle knihu jsem dostala hned po jejím vydání v ČR a to všechno začala. Do té doby pro mě neznámá autorka se stala mou oblíbenou spisovatelkou, z hodiny na hodinu, z minuty na minutu a z vteřiny na vteřinu :)
Kdo by to neznal, příběh o Belle; lidské dívce, nešikovné, trochu zvláštní, která se z Phoenixu přestěhuje ke svému otci do Forks, nejdeštivějšího města v USA a Edwardovi; krásném, inteligentním, magickém ... upírovy. Nechci teď psát o filmové adaptaci, o té až jindy, přece jenom film je vždycky jiný než kniha, ta bude vždycky lepší :)
První díl téhle ságy jsem přečetla za den a noc, doslova. Číst jsem začala někdy po obědě, o půlnoci jsem si říkala že bych si měla jít lehnout, v posteli jsem ale vydržela jen 10 minut a musela jsem číst dál, do 2 hodin ráno, kdy jsem knihu přečetla. Byla jsem absolutně nadšená a nemohla se dočkat dalšího dílu.


Edward žije se svým adoptivním otcem Carlailem; doktorem a zároveň prvním upírem z téhle rodiny, který přeměnil ostatní a adoptivní matkou Esme, Carlailovou družkou. Dále žije s Alicí, která vidí budoucnost, jejím partnerem je Jasper, ten má dar ovlivnit náladu, Rosalií a jejím partner Emmetem. Tahle rodina upírů není jako ostatní skupiny upírů, nepijí lidskou krev, pouze zvířecí, proto se nazývají "vegetariány".
Další důležitou postavou je Charlie, otec Belly a Jacob, který se v průběhu druhého dílu přemění na vlka a začlení se do smečky vlků, kterou vede Sam, první přeměněný vlk.
Edward a Bella musí za všechny čtyři díly překonat soustu překážet.



Zkrácený děj všech dílů:
Stmívání - Bella přijíždí do Forks, ve škole si získává spoustu kamarádů a poznává Cullenovy. Sbližuje se s Edwardem a zamilovávají se do sebe. Narazí ovšem na skupinu třech upírů, ve které je James, který touží po Bellině smrti, celá rodina se jí rozhodne ochránit, dojde sice k souboji, ale James prohraje a je zničen.
Nový měsíc -  ve druhém díle napadne Bellu Jasper, když se řízne do prstu o balicí papír při oslavě svých narozenin, celá rodina se proto rozhodne odstěhovat a Edward Bellu opouští, mezitím se Bella sbližuje s Jacobem, který se ovšem začne odtahovat, nakonec Bella zjistí že je Jacob vlk. Zemře Charlieho kamarád, Alice si myslí že Bella zemřela, protože jí viděla skočit ze skály do moře (zábava místních :D). Přijíždí proto do Forks aby zjistila co s Bellou je, najde jí ovšem živou. Edward volá k Belle domů, zvedne to ale Jacob který řekne že Charlie zařizuje pohřeb, Edward si proto myslí že je Bella mrtvá a rozhodne se také zemřít. Bella naštěstí přijíždí včas a Edwarda zachrání.
Zatmění -  ve třetím díle se hrdinové musejí vyrovnat s Victorií, Jamesovou milenkou a její partou novorozených, vlci ale Cullenovým pomůžou a ti tak zdárně vyhrají.
Rozbřesk - ve čtvrtém dílu je svatba Belly a Edwarda, Bells ovšem na svatební cestě otěhotní, Edward nejprve dítě odmítá - protože ničí Bellu, nakonec ho ale má rád. Smečka vlků chce Bellu zabít, protože si myslí že dítě nebude ovládat svou žízeň, Jacob se ale vzepře a utvoří samostatnou smečku, ke které se připojí i Seth a jeho sestra Leah.  Bella při porodu málem zemře, ale Edwardovi se podaří jí přeměnit v upíra. Porodí dceru Renesmé, do které se Jacob otiskne. Renesmé ale velice rychle roste. Volturiovi se o ní dozvědí a myslí si že je nesmrtelné dítě, rozhodnou se proto zasáhnout, k boji nakonec ale nedojde a vše dobře končí :)

Tyhle mám já :)

Americký přebal, který se dostal i do ČR :)
Tuto ságu miluji, ať si každý říká co chce, mě se líbí, konec, tečka :)
A co vy? Četli jste? Líbila se?
Čekám na vaše názory :)

7 komentářů:

  1. Četla jsem, líbila, než udělali filmy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já knihy, ne jen tyhle, mám ráda dál i když je film udělaný špatně, to můj názor neovlivňuje, to můj pocit z knihy ovlivnit nemůže ...

      Vymazat
    2. Tobě se přestane líbit knížka jen proto že udělali špatně film? To jako fakt? Sorry ale to mi přijde hloupé, soudit zda se mi kniha líbí nebo ne podle filmu ...

      Vymazat
  2. Mam ráda twlilight, knihy i filmy, ale určitě odděluji knihy od filmů :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy naprosto parádní. Hlavně poslední díl,jen třetí mi přišel slabej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zase nejvíc slabý přišel druhý :D Ale celkově se mi nejvíc líbil první a poslední :)

      Vymazat
  4. Chci si je přečíst, nejlépe v angličitně. Filmům jsem dlouho odolávala, až chvíli před tím, že šla do kina 1. část Rozbřesku. Zkoukla jsem první tři s přítelem a na 4. díl už jsme šli do kina :D Takže se těším na léto, až se ponořím do knížek :) M.
    Can't stop

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥