čtvrtek 31. října 2013

HALLOWEEN

          Lidé si často myslí, že Halloween pochází z Ameriky, ale i když se většinou slaví v anglicky mluvících zemích (USA, VB, Irsko, Austrálie, Kanada ...) jedná se původně o Evropský svátek.

          Halloween je původně keltský svátek, jeden ze čtyř ohňových oslav, jejichž původ sahá až do 5. století. Halloween = Samhain, resp. magická noc Samhain, zvaná podle boha Samhaina, což je keltský bůh mrtvých. Tento bůh měl představovat noc, kdy došlo k znovuzrození mrtvých (těch kteří zemřeli v uplynulém roce) a jak to tak bývá, některé duše byli hodné a jiné zlé. Zlé přišli, aby ovládali svět, lidé jim v tom bránili zhasnutím všech světel v domě, převléknutím se za nadpřirozené bytosti a odháněli je křikem, tancem a veselím. Hodným duchům nechávali u dveřích domů něco k jídlu. Keltský bůh mrtvých je zde proto, že Keltové poslední říjnový den označovali jako poslední letní den; léto představovalo symbol života, hojnosti a jídla, po kterém následovala zima; představitelka hladu, smrti a bídy.

          Název Halloween zavedla katolická církev, především papež Bonifác. Začali ho označovat jako svátek Všech svatých - All Hallows Evening, Hallowed End, All Hallows Day či All Saints Day, všechny názvy byli příliš dlouhé a tak si je lidé zkrátili na jméno Halloween.


Význam dýně

          Původně se používal vydlabaný tuřín, do kterého se vložili rozžhavené uhlíky, později svíčky. V Americe se začala používat dýně, jejíž barva se pro Halloween stala spolu s černou typická. Dýně odháněla zlé duchy, sloužila tedy jako ochrana. K tomuto zvyku se váže i jeden příběh.

Legenda o Jackovi a jeho lucerně
          Kdysi dávno žil hospodský povaleč Jack. Ten se neustále nacházel ve stavu opilosti. Když jednou na Halloween byl tak opilý, že jeho duše začala pomalu opouštět tělo, pohotový Ďábel viděl příležitost na ulovení další duše a tak k Jackovi přispěchal. Jack slíbil, že s Ďáblem půjde, když mu zaplatí další pivo. Ďábel samozřejmě peníze neměl a tak napadlo Jacka, aby se v peníze proměnil, on jimi zaplatí a pak se zas Ďábel promění zpátky. Když však z Ďábla byli mince, Jack je vložil do peněženky a tím Ďábla uvěznil. Pustil ho, až když mu Ďábel slíbil, že mu dá rok života. Za rok, když si pro něj Ďábel přišel, mu Jack nabídl výborná jablka na stromě. Poté co Ďábel na strom vylezl, Jack do kůry stromu vyřezal kříž a tak se Ďábel nemohl dostat dolů, Jack řekl že ho pustí až potom, co mu slíbí , že už si pro něj nikdy nepřijde. A Ďábel mu to slíbil.
          Jenže i tak Jack na opilství zemřel. Na nebesích jeho duši nechtěli, do pekla také nemohl a tak mu Ďábel daroval hroudu uhlí, která jeho duši měla na bludné cestě provázet. Jack uhlí vložil do vydlabaného tuřínu, aby mu tak déle vydrželo. Proto se také tato dýně/tuřín nazývá Jackova lucerna, neboli Jack-o\'-Lantern.

Dnešní podoba Halloweenu

          Dnes se lidé posledního října převlékají za různé nadpřirozené bytosti, děti chodí od domu k domu s tradičním pokřikem Trick or treat (Koledu nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Dospělý pořádají Halloweenské párty a všude svítí dýně. Není moc známé, že Halloween není obdoba Dušiček, které představují vzpomínku na mrtvé, při tomto svátku se zapalují svíčky a nosí květiny na hroby zemřelých, zde jednoznačně nejde o žádnou oslavu. Proto i církev ustanovila Dušičky na 2. listopadu, den po Halloweenu; ten se slaví z 31. října až do 1. listopadu.

Tradiční znaky
         Vyřezané dýně, čarodějnice, černé kočky, košťata, oheň, pavouci, pavučiny, netopýři, duchové, kostlivci a další nadpřirozené bytosti. Tradiční barva je oranžová a černá.

Tip: videa od Emmy Pickles, kde najdete krásné návody na masky + ještě něco málo tady :)

Recept na dýňovou polévku
Ingredience: dýně 500g                             kari cca 2 lžičky (podle chuti)
               cibule                                     zeleninový vývar
               máslo (nebo olej)                      smetana ke šlehání 2dl
               velkou bramboru
Postup:
          Na másle nebo oleji osmažíme pokrájenou cibulku tak aby zezlátla, přidáme nakrájenou dýni a orestujeme. Osolíme a přidáme kari, promícháme, přidáme pokrájenou a oloupanou bramboru a zalijeme vývarem. Po uvaření dýně a brambory rozmixujeme, přidáme smetanu a dle hustoty můžeme přidat ještě vývar. Podle chuti dochutíme, na ozdobu můžete přidat zakysanou smetanu, ale to jak chcete. Dobrou chuť :)

Krásný svátek
HALLOWEEN
 A co vy a Halloween?




8 komentářů:

  1. Halloween mam ráda, škoda že to u nás není jako v Americe nebo tak, všude "strašidelno". Zítra jdu na H. párty tak se těším =) =D

    OdpovědětVymazat
  2. Halloween taky zbožňuju a líbilo by se mi víc tématických Halloweenských party a hlavně takové ty šílenosti jako třeba v USA strašidelná výzdoba domu a zahrady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ to by se mi líbilo taky, já si dělám akorát výzdobu doma, v bytě, ale až budu mít i dům chci dělat výzdobu jako v USA atd.

      Vymazat
  3. Zbožnuju hoooo, dneska jdu na párty, snad to bude super, půjdu za čarodejnici :)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥