neděle 27. května 2018

MANŽELÉ ODVEDLE; NĚKDO CIZÍ V DOMĚ

Ahojky 🕮


Dnes bych se s vámi ráda podělila o svůj názor na dvě knihy - jak z názvu vypovídá, jde o Manželé odvedle a Někdo cizí v domě. Knihy napsala stejná autorka - Shari Lapena a obě knihy jsou si podobné- Nemyslím tedy textem, obsahem, ale je vidět, že je psal jeden člověk (proti čemuž nic nemám), ale už u knihy Manželé odvedle mi jedna věc vadila a bohužel se to nezměnilo ani u druhé knihy. O co jde ale prozradím až za chvilku ;)



Kniha je o manželském páru - Anne a Marcovi, ti jsou na večer pozvaní ke svým sousedům - ti ale chtějí, abyste své malé dítě nechali doma, Anne se nechce, ale Marco jí přesvědní, že vezmou chůvičku a budou se chodit na malou Coru dívat co půlhodiny. A tak Anne souhlasí, jenže ... když se později v noci vrací domů, zjistí, že malá zmizela.
Volá se policie, vše se prohledává, policie pátrá, o případ se zajímá tisk. Anne je zničená, volá svým rodičům, kteří se zrovna s Marcem moc nemusí a také jemu je hodně vyčítáno, že malá zmizela

Spouští se kolotoč - police podezřívá i rodiče, Anna a Marco se o sobě dozvídají věci, které otřásají jejich dokonalým manželstvím. A pak konečně přijde žádost o výkupné - na místo jede Marco, jenže předání nedopadne jak má

Co je stalo? Vrátí se malá Cora domů? A kdo jí unesl a proč?
To se dozvíte v knize ;)

Kniha je čtivá, psaná lehce a trochu (na mě) jednodušeji. Líbila se mi, ale trochu mi vadilo jak se to na sebe postupně nabaluje a především ten konec - podivný, otevřený. Poslední část bych z knihy já osobně asi úplně vyškrtla. Za přečtení ale stojí


Druhá kniha se jmenuje Někdo cizí v domě


Tato kniha je o Karen a Tomovi, tito manželé žijí šťastný, spokojený život. Jenže jednoho večera se Tom vrátí domů a Karen nikde není, večeře je rozdělaná, Karen si nevzala ani kabelku, její auto je pryč - Tom začne obvolávat známé, nemocnice ... pak za nám přijdou policisté, Karen měla nehodu, jela nebezpečně rychle a nabourala. Karen je v nemocnici a nic si nepamatuje, neví co dělala ve čtvrti, kam by dobře situovaná žena nevkročila a proč jela tak rychle?
Policisté jí vyšetřují, neboť překročila zákon, pak se ale v nedaleké opuštěné restauraci najde tělo muže - a vyšetřovatele napadá, zda Karen nemá s vraždou něco společného. Karen navíc přijde, že u nich doma někdo je, a ten pocit má už delší dobu.

Kdo chodí k nim domů? Kdo je onen zabitý muž a kdo ho zabil?
Kniha se mi moc líbila - opět až na poslední část, kdy se ukáže, že Karen není úplně tou, za kterou se vydává. A opět podivný otevřený konec.

Musím říct, že až na ty konce jsou knihy pěkné, ale ten úplný převrat na úplném konci mi hodně vadí. V této knize snad ještě více než v předchozí. V celé knize jsou vidět i Kareniny myšlenky - jak na konci může být úplně jiná? Kdyby v knize nebyl vidět její pohled, pouze to "jak vypadá z pozorovatelského hlediska" tak mi to je jedno, ale takhle ... no nevím, kdybych byla taková jako ona, tak v mé hlavě bych byla stále stejná a jen navenek jiná, ale ne že jsem celou maková a na konci onaká, najednou ukážu své pravé myšlenky sama sobě :D Kdo si to přečte nebo četl, ten určitě chápe o čem je řeč a jak to myslím

Obě knihy bych ohodnotila tak na 70-80%



9 komentářů:

  1. Na tyhle dvě knihy už se chystám strašně dlouho, vypadají vážně dobře :) ale teda naprosté převraty na konci také moc nemusím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě, já bych to vážně utla předtím tu poslední kapitolu kde se to převrátí bych nedávala :D

      Vymazat
  2. Knihy jsou docela často zmiňované, ale mě nějak do noty nepadly :D Nevím, možná ještě změním názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám lepší, ale celkově nemůžu říct, že by byly špatné

      Vymazat
  3. Momentálne sa opäť dostávam k čítaniu a nejaká inšpirácia by sa mi naozaj hodila :)Možno to risknem a knihy si prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě byly dobré, až na ty konce, ale někomu se i ten konec může líbit, stejně jako někomu kniha vůbec :)

      Vymazat
  4. Zatím jsem četla jen Manželé odvedle a musím říct, že ten konec byl pro mě jedna z nejlepších částí knihy. :) Recenzi ještě chystám :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  5. Obě knihy jsem přečetla rychle a mě se popravdě ty konce líbili :), ale více se mi líbila knížka Někdo cizí v domě :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  6. Manžele odvedle jsem četla zrovna nedávno a přišlo mi to dost zajímavé. :) Ale znám i lepší thrillery, tady to bylo od začátku malinko předvídatelné a chyběla mi tam taková ta konečná PECKA, která u dobrých thrillerů vždycky přijde. Ale špatné čtení to nebylo. :)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥