neděle 19. srpna 2018

Keltský skanzen

Ahojky :)


Ani jsem nevěděla, že tak blízko u nás máme Keltský skanzen, no a když jsem se dozvěděla, že se tam chystá akce, musela jsem tam jet. Akce se konala včera (18.8.) 
Jednalo se o Den oživlé historie a her a k vidění toho bylo opravdu mnoho - tradiční tesařství, hrnčířství, ražení mincí, tkalcovství, výroba šperků, mini katapult a také souboje válečníků :) 
A jelikož já mám historii ráda, tenhle výlet jsem si náramně užila, samotnou mě na přednáškách Doba železná hodně zajímala a vidět to takto naživo, to je vždycky úžasné. 
Pokud budete poblíž, návštěvu skanzenu určitě doporučuji :) 


K poslechu navíc hrála živá hudba, což je vždycky paráda. Co se mi hodně líbilo, že jste si spoustu věcí mohli zkusit - vyrazit si minci, upatlat něco na hrnčířském kruhu, zastřílet si z katapultu. K tomu prohlídka skanzenu a máte z toho krásný den :)


Tento spolek - Vousův kmen, se zabývá rekonstrukcí života Keltů v mladší době železné. Skanzen leží v obci Jivjany, blízko Horšovského Týna a je zaměřený právě na řemeslnou výrobu a také se zabývá historií bydlení.
K vidění je zde kamenné hrazení, mohyla, svatyně, panský dům, sýpka a samozřejmě řemeslné dílny.

Ukázka řemesel - musím podotknut, že všichni byli opravdu šikovní, zasvěceně mluvili o svém daném řemesle, uměli vysvětlit a popsat co se s čím dělá - prostě paráda :)





Jo, ukázky bojů byly nejlepší a dokonce jsme měli i jedno zranění









Irské písně


Byli jste někdy v Keltském skanzenu? 

15 komentářů:

  1. Moc pěkné fotky :) V Kletském skanzenu jsem nebyla, ale v jiném ano a bylo to zajímavé :) A v archeoparku ve Všestarech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tam to také musí být super, já byla na vykopávkách a moc se mi tam líbilo :)

      Vymazat
  2. Přímo v Keltském ne, ale jsou to pro mě fajn vzpomínky na dětství. Jako malé nás s kamarády brali do různých skanzenů pořád, takže jsem si vyzkoušela tvrdé středověké postele, helmy a fotku na pranýři. :D

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
  3. nice blog post
    thank you for sharing

    vnssachn.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. V keltském skanzenu jsem nikdy nebyla, ale mám ráda skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, takže si myslím, že by se mi líbil i tenhle :)

    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  5. Mám rada tento typ akcií. Vyzerajú vždy zaujímavo. Rada by som sa tam zašla pozrieť, ak budem niekedy blízko. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, navíc s těmi ukázkami je to super :)

      Vymazat
  6. V tomhle skanzenu přímo ne, ale na podobné akci jsem byla a je to opravdu zajímavé. I když mě historie zas tolik nezajímá, tak tohle je takové oživení mezi výlety :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  7. Já historii miluji, takže u mě jsou tyhle výlety hodně časté :D

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥