středa 4. prosince 2013

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov, v originále Shutter Island, je psychologický/psychopatický film. Film je na točený podle stejnojmenné knihy Dennise Lehanea a v hlavní roli si užijeme Leonarda DiCapria :) Je opravu velice zajímavý a docela mě zaujal.


Film začíná, když šerif Edward "Teddy" Daniels přijíždí se svým novým parťákem Chuckem do léčebny Ashecliffe na ostrově Boston Harbor, které je určená pro psychopatické kriminálníky. Zde mají vyšetřit případ zmizení Rachel Solandové, která utekla ze zamčené cely, navíc bez bot. Teddyho pronásledují noční můry, jeho žena uhořela a on se snaží najít žháře Andrewa Laeddise, který jejich dům zapálil. V cele zmizelé pacientky objeví vzkaz: PRAVIDLO 4 KDO JE 67?
Při vyšetřování jim má pomáhat hlavní psychiatr, doktor John Cawley, který šerifům ukazuje složku pacienty a vysvětluje, že se do léčebny dostala poté, co utopila své tři děti, ale odmítá si pravdu připustit a myslí si, že jsou stále živé. Během pátrání se Teddy zaměří na maják.

Při vyšetřování to vypadá, jako by všichni byli spolčeni a domluveni, poté se ale zmizelá Rachel objeví, tím ale nic nekončí, Teddy pátrá dál, dostane se do bloku C, kde mluví se svým "informátorem" a ten mu říká že musí nechat svojí ženu jít, Teddy jí totiž stále vidí, mluví k němu, k tomu se mu v mysli prolínají vzpomínky na osvobození koncentračního tábora Dachau, vidí malou holčičku atd.

Vše se začne docela zamotávat, až nalezne ve sklaní průrvě Rachel Solandovou - pacientku a bývalou psychiatričku, která děti nikdy neměla, začala se ale prý zajímat o experimenty, které dělají v majáku, a proto jí prohlásili za blázna a zavřeli. Teddy se do majáku dostane, ale nic nenalezne, jen doktora Cawleyje, který mu řekne, že není Edward Daniels, ale bývalí šerif Andrew Laeddis, také mu řekne že je pacientem léčebny už dva roky, poté co zastřelil svou manželku když zjistil, že utopila jejich 3 děti, přičemž holčička byla Rachel a žádná jiná Rachel nikdy neexistovala. Poté přijde Chuck, který se představí jako doktor Sheehan, Andrewův doktor. Pokouší se mu vysvětlit, že Andrew žije ve fantazijním světě, který se mu stále vrací, restartuje se, už několikrát pravdu pochopil, ale poté se zase dostal do svého světa, kdy je stále šerifem a jeho manželku zabil Laeddis - tím se oprošťuje od toho, co udělal. Vysvětlí také pravidlo 4 - anagramy:  Andrew Laedis = Edward Daniels a Dolores Chanalová = Rachel Solandová a vysvětlí si "kdo je 67?" 67 pacient = Andrew.

Bohužel správní rada rozhodla, že je moc nemocný a musí se mu provést lobotomie, pokud si navždy neuvědomí pravdu, proto provedli tento "experiment", kdy mu dali "volnost". Andrew si vše uvědomí, uvidíme i vzpomínku na to, jak přišel domů, našel děti utopené a zastřeli manželku.

Další ráno sedí Andrew na schodech, když k němu přijde jeho psychiatr, on ho však osloví Chucku a mluví o tom, že musí vyřešit to, co se na ostrově děje. Sheehan si myslí, že se Andrew vrátil do svého fantazijního světa a dává pokyn, aby pro něj šli a odvedli ho na zákrok. Andrew řekne Sheehanovi "Co je horší - zemřít jako slušný člověk, nebo žít jako zrůda", poté Andrew vstane a jde v klidu k sanitářům, doktor ho ještě osloví "Teddy", ale on se neotočí a odchází.

Viděli jste tenhle film? Co si myslíte o konci?

P.S.: můj názor je, že Andrew stále věděl že je Andrew, věděl co se stalo a co udělal, ale nechtěl už žít tak jako poslední dva roky, proto se sám rozhodl pro lobotomii, protože věděl co to s ním udělá a vlastně "umře jako slušný člověk". Samozřejmě se ale můžu mýlit a on se znovu "restartoval" a myslel si, že je zase Teddy

P.S.S.: všimli jste si, že Leo často ve filmech, které dlouho trvají (myslím jak je ten film dlouhý) - Titanic, Počátek, Prokletý ostrov ... :D


10 komentářů:

  1. Super film a s tím koncem souhlasím. Podle mě tam bylo naznačeno že to jen hraje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím že to věděl a ten konec mě dost dostal :D

      Vymazat
  2. Super film, zkoukla jsem ho potom co jsi o něm psala a kdybych to nevěděla vůbec by mě nenapadlo že má celou dobu halušky :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je opravdu úchvatný film ;)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥