pátek 17. února 2017

MANŽELOVO TAJEMSTVÍ a NA CO ALICE ZAPOMNĚLA

Ahojky :)


Jelikož trochu hodně čtu a čtu ráda, rozhodla jsem se že Vás něco napíši o knihách které už jsem přečetla - co si o nich myslím, jak se mi líbili atd. Samozřejmě nepůjde o recenze v pravém slova smyslu, nejsem žádný kritik 😃 Půjde čistě o můj názor, pocity - jak se mi to četlo, zda to bylo dle mého dobře napsané a podobně. O hodně knihách jsem se zmiňovala už v knižních výzvách, ale tam se vždy pokouším jen o nějaký kraťoučký popisek (pokud vůbec), protože přeci jen těch knih co tam za ten měsíc/dva dám je víc a tak by to byly příšerně dlouhé články :) 
Dnes Vás napíšu něco o knize Manželovo tajemství a Na co Alice zapomněla.


MANŽELOVO TAJEMSTVÍ

Liane Moriarty - 389 stran

Kniha je o třech ženách a třech osudech. A všechno začíná jedním dopisem ...
Cecilia je šťastně vdaná matka tří dcer - Esther, Isabel a Polly, úspěšná ve své práci.
Tess je vdaná žena, spolumajitelka firmy, kterou vlastní spolu se svým manželem a sestřenicí
Rachel je starší dáma, vdova, která nade vše miluje svého vnuka

Osudy těchto žen se v knize pravidelně prolínají. Cecilia najde na půdě záhadný dopis, který napsal její manžel. Smí ho ovšem otevřít jen v případě jeho smrti. Tess se dozví, že její manžel se zamiloval do její sestřenice, která byla jako její sestra, a ta že jeho lásku opětuje. Rachel se musí vyrovnat s tím, že její syn a jeho žena chtějí odjet do Ameriky, tím jí ovšem připraví o jejího milovaného vnuka
Rachel se ale vyrovnává s něčím daleko horším, se smrtí své dcery, kterou někdo zavraždil. Od její smrti sice už uplynulo mnoho vody, ale Rachel to sebou stále nosí. S bolestí jí pomáhá právě její vnuk - a ten má teď zmizet z jejího života.
Osudy těchto žen se protknou, některé zvláštním způsobem. Jak, to si budete muset přečíst. 

O knize mohu říct, že byla zajímavá. Líbilo se mi, jak se Cecilia rozhodovala zda dopis otevřít či ne, líbilo se mi co se stalo pak. Jak se se vším vyrovnávala, její myšlenky. Druhý nejzajímavější mi přišel osud Rachel. Tess, no abych neprozradila děj tak řeknu jenom to, že její postava se mi líbila - ale ne do konce. Ten konec mě zklamal a strašně. 
Kniha není žádným výplodem geniality, ale je čtivá, i když se tam střídají tři hrdinky, děj je přehledný a snadno pochopitelný. Je to oddechová četba, kterou si vezmete večer do postele nebo do vany a budete relaxovat. A právě to já po většině knih chci, abych si u nich odpočinula. Mám ráda i složité knihy, ale na ty mám náladu jen občas, ovšem na oddychovky nedám dopustit. Vždy se při nich krásně zrelaxuji, ponořím se do děje a nemusím přemýšlet nad ničím složitým. 
Celkově musím říct, že knihy od Liane Moriarty jsou krásně, jednoduše, napsané, čtivé a člověk se do nich snadno ponoří, ale zároveň si u nich odpočine od všedního dne, od stresu a tak podobně. 

Takže já mohu knihu jedině doporučit ;)


NA CO ALICE ZAPOMNĚLA

Liane Moriarty - 429 stran

Stejná autorka, podobný styl psaní. Ale já si tenhle styl zamilovala, stejně jako všechny knihy od téhle autorky. Hodně lidí tuhle knihu považuje za nejslabší, protože děj vesměs vykecá i krátká anotace. A ano, to je pravda a klidně Vám to napíšu i sem.
Kniha je o Alici. Alici je skoro třicet let, má milujícího manžela, se kterým rekonstruují svůj dům a čekají první dítě ... jaké je tedy překvapení, když zjistí že se rozvádí, má tři děti a není jí skoro třicet, naopak bude slavit už své čtyřicáté narozeniny. Alice se totiž na hodině stepu pořádně uhodila do hlavy a deset let jejích vzpomínek je pryč. Nepamatuje si proč se tak nenávidí se svým skoro bývalým manželem, proč se na ní její sestra kouká jinak než dřív a nepamatuje si ani své tři děti.

Takže ano, děj je vesměs vykecaný a všichni ví o čem to bude, žádné překvapení. O ztrátě paměti, která se jednou vrátí. Ale mě právě zaujal ten děj mezi tím. To jak ona, skoro čtyřicetiletá Alice, má najednou myšlenky té devětadvacetileté Alice. To jak se divý, co všechno se mohlo tak pokazit, vždyť se s manželem tolik milovali, se sestrou si byly tak blízké. Jak se to mohlo za deset let tolik změnit?
Líbí se mi ta myšlenka, to že se člověk najednou vrátí. Když jdou změny postupně, často si ani neuvědomíme co je špatně - co jsme dělali špatně my, co dělali špatně jiní, kde nastala ta chyba. Kdy jsme se změnili. Ale když se člověk najednou vrátí do svého mladšího já, a slyší co se dělo, vnímá to jinak, vidí to z jiné perspektivy. A ten pohled, ten mu může částečně zůstat i potom, co se mu pomět vrátí.
Asi proto se mi kniha tak líbila. Samotnou by mně zajímalo, co bych si o sobě myslela, kdybych měla myšlenky svého mladšího já :D

Pokud máte podobné úvahy, nebo pokud by Vás něco takového také zajímalo, tak by se Vám kniha mohla líbit :)


6 komentářů:

  1. Ani o jednej knižke som ešte nič nepočula, no viac ma zaujala druhá, vyzerá fakt zaujímavo, takže ak na ňu niekde narazím, tak si ju požičiam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Alici už jsem četla a kniha se mi fakt docela líbila! Zajímavě napsáno. :)

    Na Manželovo tajemství se chystám a jsem na to teda dost zvědavá. Snad bude tedy taky dobrá, když ji doporučuješ. :)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se opravdu hodně líbila :) tak snad bude i tobě. I když u knihy je to jak u všeho jiného. Někomu se to líbí někomu ne

      Vymazat
  3. Ani jednu knížku neznám, já si teď pořídila deníky Bridget Jones, takže na další knihy mám jasno ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn. Mě bohužel tyhle knihy nezaujaly :)

      Vymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥