úterý 24. července 2018

Portugalsko 1/2

Ahojky 🌞


Léto je v plném proudu a já si ho užívám, díky prázdninám mám dovolenou po celou dobu letních prázdnin a mám je nabité tak, že už se mi tam málo co vejde - což je jedině dobře. No a tu nejdelší cestu už mám za sebou. Letos jsem jela do Portugalska a byl to jeden z mých nejlepších nápadů, bylo to tam totiž úžasné.


Ubytovaná jsem byla ve městě Quarteira, v nejjižnějším portugalském regionu Algarve. Let trval tři hodiny a čtyřicet minut, díky protivětru, normálně trvá let okolo tří hodin a deseti minut do Fara a pak se jede necelou půlhodinku na ubytování. Ubytovaní jsem měla s AL ve 3 hvězdičkovém hotelu, hotel byl čistý, personál milý a k oceánu to byla ani ne minuta cesty.

Odlétala jsem 15.7. odpoledne a přijela jsem až v noci, takže průzkum začal až v pondělí - první poznatek, jelikož Portugalsko omývá Atlantský oceán, je to koupání pěkně studené a to zejména po ránu, odpoledne už je to lepší - ne že by to bylo vyloženě teplé, to ne, ale dá se plavat a když tam vlezete a zvyknete si, přestane vám být i zima, ale ráno, ráno jsem to tedy nedala, to byla ledárna a i když jsem tam jen stále třeba i deset minut, byla mi na nohy stále stejná zima :D









Samotná Quarteira je krásná, především promenáda, která se táhne podél celé pláže, oceán je čistý, pláž písčitá. Řekla bych, že město je pro všechny, jsou tam klidné části, najdete zde ale i bary a nebo místa, kam můžete vzít děti. Podél promenády je řada obchodů, restaurací, barů ... no však víte :) Po celou dobu pobytu bylo krásné počasí a nebe jako vymetené. O Portugalcích bych řekla, že to jsou milí a veselí lidé, nepotkala jsem žádné zakaboněné lidi, nebo lidi, které by otravovala jejich práce, jako se s tím setkávám u nás, ani jednoho. Možná náhoda a možná taky ne :)
A jedno upozornění od místních, Portugalsko je skvělé, ale prý je lepší tam nejezdit v srpnu, kdy si většina Portugalců bere 2-4 týdenní dovolenou a jedou právě na jih, do Algarve, to je pak prý vždy příšerné, fronty, davy lidí atd. Takže upozornění předávám dál :D






Osobně nejsem typ člověka, který někam jede a všech 7/9/11/14 ... dní leží na pláži, zná jen to své okolí a ani se nehne, nene, to by mě nebavilo a unudila bych se k smrti. Já vždy někam jedu, abych zemi alespoň malinko poznala a něco viděla. Akorát letos jsem to udělala špatně, protože jsem jela na málo dnů - jela jsem na dva celodenní výlety, v oceánu jsem se chtěla ráchat taky, no a díky tomu mi už nezbýval čas na to, abych město pořádně prozkoumala, jela ještě někam jinam (například mě lákalo Faro) a abych si zajela do jednoho z vodních parků, no tak na to už nebyl čas vůbec. Ale zase jedna výhoda v tom je, mám důvod se tam vrátit :D

Ve středu jsem jela na první celodenní výlet a to do Lisabonu, cesta tam (od nás), byla tedy pěkně dlouhá, ale vyplatila se ;) V Lisabonu se mi velmi líbilo, i když ne tak jako v Londýně, ale Londýn je prostě Londýn, ten miluji nade vše ♥ 

Cristo - Rei tedy král Kristus nad Lisabonem, Kristus stojí na čtyř sloupé bráně a lze vylézt až k jeho nohám.


Velmi známá čtvrť Belém, zde se nachází klášter Jeronymitů a je postaven v manuelském stylu a je opravdu nádherný. Poblíž se nachází i kavárna/cukrárna, kde pečou koláčky dle tradiční receptury, recept prý pochází od mnichů a je tajný a znají ho pouze v této cukrárně, ostatní koláčky jsou tedy "napodobeniny" :D Co je na tom pravdy nevím, ale vím, že koláčky byly výborné. Koláčky se jmenují Pastéis de Belém, což jsou koláčky z listového těsta se žloutkovým krémem. Kavárna je také vyzdobena dlaždicemi, které můžete vidět skoro všude :)















O kousek dál se nachází památník prvního přeletu přes Atlantik. Let byl z Portugalska do Brazílie a uskutečnil se v roce 1922. Na místě můžete vidět repliku hydroplánu Fairey III B Santa Cruz a mapu, kudy letěl.



V blízkosti tohoto památníků se nachází nejfotografovanější památka Lisabonu - Belémská věž, která měla obranný charakter. Uvnitř toho moc není, ale zvenku je skutečně krásná a impozantní


Další památkou ve čtvrti Belém je památník objevitelů, ten má připomínat éru mořeplavců. Představuje příď lodi, vpředu stojí Jindřich Mořeplavec, za ním jsou po obou stranách významní Portugalci - mniši, mořeplavci, kapitán a také jediná žena, Filipa z Lancasteru, matka Jindřicha Mořeplavce.

V pozadí můžete vidět most 25.dubna, který stavěla stejná firma jako most v San Franciscu - ano, oba mosty jsou si nápadně podobné :D






A pryč ze čtvrti Belém, zde je náměstí a památník Nezávislosti. Obelisk má připomínat osvobození Portugalska od Španělské nadvlády. Cesta byla dlouhá a oběd byl tak nutností, dala jsem si lasagne, které chutnaly sice dobře, ale jako takové podivné lasagne :D



Vítězný oblouk na Rua Augusta a Obchodní nebo také Palácové náměstí, v jehož středu stojí socha krále Josefa I., ten se prý dívá na řeku Teju, zda nejde další ničivá vlna tsunami, která vznikla po silném zemětřesní v roce 1755 a mimo jiné zničila právě část, kde nyní stojí toto náměstí, dříve zde stával královský palác.
Při cestě na další náměstí můžete jít okolo slavného železného výtahu Santa Justa.








Náměstí Rossio, jedno z nejznámějších a nejkrásnějších náměstí. Dlažba má připomínat mořské vlny a připomínat tak éru zámořských plaveb. Uprostřed náměstí stojí socha krále Petra IV. a stojí zde také divadlo.
Všechny náměstí jsou těsně u sebe, takže se člověk neztratí a má vše jako na dlani :)



To je nádraží



Domů jsme jeli přes most Vasco de Gama, který je pojmenován právě po známém mořeplavci, který objevil námořní cestu do Indie. Jde o nejdelší most v Evropě a vede nad řekou Tejo.



A moje suvenýry z Lisabonu - korkový pohled byl nutností, pokud jde o korek, je Portugalsko suverénem, celých 50% světového korku je právě z Portugalska a korkový dub je hojně k vidění :)


20 komentářů:

  1. Všechna místa, které jsi tu popsala jsou pro mě hrozně zajímavá. V Portugalsku jsem nikdy nebyla, ale dost mě nadchnul ten klášter Jeronimitů (a ty koláčky, které musely být výborné :D). Třeba se mi někdy podaří se tam podívat, hlavně, že sis to tam užila. ;)

    ATUNAI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to krásná místa a koláčky byly výborné, hned bych si dala, asi se pokusím o napodobeninu 😄

      Vymazat
  2. Tomu se říká pořádná nalož fotek! :D Moc pěkné :) Taky nejsem ten typ, co by na dovolené ležel jenom celou dobu na pláži a nepoznával okolí. Cestování a poznávání je přece nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  3. já byla jen v itálii ale bratr doporučoval portugalsko
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chtěla do země v které jsem ještě nikdy nebyla, ale Itálie je krásná, příští rok bych chtěla na jeden z ostrovů ;)

      Vymazat
  4. Také nevydržím ležet :D To by nešlo... Jinak moc pěkné fotky.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky :) do Portugalska bych se chtěla někdy podívat :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. Korková pohlednice? To vidím prvně a je to teda zajímavé! :) Jde vidět, že sis dovolenou pořádně užila :) Těším se na pokračování článku! A to jsi jela sama nebo s někým? :) Památky tam jsou opravdu nádherné, v moc hezkém stylu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to viděla prvně, ale tam je korek všude, na kabelkách, pohledech, peněženkách ... nene, nejela jsem sama :)

      Vymazat
  7. Wow, to vypadá krásně, Portugalsko mám na seznamu míst, kam bych se jednou chtěla podívat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotky, nádherná země! :) Já v Portugalsku nikdy nebyla, ale rozhodně patří k mým zemím, jaké bych chtěla jednou navštívit.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkné fotky a článek :) Taky bych ráda Portugalsko někdy navštívila, tak snad na to jednou dojde:)

    OdpovědětVymazat
  10. Jé, tak to sis to tam musela pořádně užít! :) V Portugalsku žila moje sestra, musím se tam někdy zajet podívat! :) Je super, že je to i na památky, ale i na to válení se u moře :D Super kombo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji oboje, ale vždy raději koupím pobytový zájezd a někam jedu, při poznávačce jsem nikdy neměla čas na to válení :D

      Vymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥