pátek 8. července 2022

Český Krumlov

 Ahojky :)


s kamarádkou jsme vyrazily na pár dní do Českého Krumlova, já už tam sice byla několikrát, ale většinou na jednodenním výletě s tím, že jsem bydlela někde po okolí a jela jsem i na Lipno apod., tentokrát jsem tam ale jela primárně kvůli divadlu a chtěla jsem si to užít jenom tam a poznat zase nového - vlastně kromě zámku jsem všude byla poprvé a i tam jsem zašla na věž nebo do muzea, kde jsem ještě nebyla :)
Ubytování jsme měly přes Airbnb a vybraly jsme si skvěle, ubytování bylo hned u centra, pod hotelem Růže, z terasy jsme měly nádherný výhled a všude bylo blízko. Na počasí jsme také měly celkem štěstí, i přes nepříznivou předpověď jsme chytly déšť až v posledních pár hodinách před odjezdem, jinak bylo krásně a i tak to nebyl žádný prudký liják a dalo se to snést. 

Naše první zastávka byla v Grafitovém dole, ten se nachází hned na začátku, takže jsme tam zajely ještě před ubytováním. Grafitový důl není nijak starý, byl založen roku 1975 a jde o nejmladší grafitový důl u nás. Před prohlídkou jsme měly čas, tak jsme si sedly do bistra a plánovaly další program.
V čas prohlídky si nás vyzvedla slečna průvodkyně, všichni dostaly vybavení a šlo se na vláček :D, to byl vážně zážitek, po 1200 m nás vláček nechal v šachtě a pak jsme šli po svých, viděli jsme vybavení horníků a samozřejmě jsme se všichni zamazali pro štěstí :)





Jízda důlním vláčkem byl zážitek :D




Po prohlídce jsme jely na ubytování, bydlely jsme tady - ubytování musím vychválit, čisté, pěkné, klidné, od centra kousek, nádherný výhled z terasy, samá pozitiva. 


Výhled z naší soukromé terasy - stál za to, což?


Po zabydlení jsme vyrazily do města, mimo jiné do restaurace Papa's Living, kterou mohu doporučit, moc nám chutnalo :)




Hurá na zámek






Důvod naší návštěvy, už dlouho jsem chtěla jet do ČK na Psa Baskervillského a letos se mi to konečně splnilo. Před představením jsme si ještě prošly zahrady a pak hurá na divadlo. Otáčivé hlediště je paráda a samotné představení bylo skvěle udělané a hodně jsem se nasmála. 
Určitě bych se tam ještě někdy na nějakou hru ráda jela podívat. 






Kavárna Masná 130 byla úžasná - útulná, jídlo chutné a káva vynikající. 


Zrcadlový labyrint byl také zážitek, naposledy jsem v něm byla jako dítě v Praze, patří k němu i sál smíchu.



Hradní muzeum a zámecká věž, musím říct, že z věže je opravdu nádherný rozhled do okolí a na město a ty schody za to stály.


Já: "Bojím se chodit na věže, rozhledy a tak, že se to utrhne."
Taky já: "Hele věž, tam musíme jít!" :D




Pár střípků z toulek městem :)






Voroplavba - před odjezdem jsme ještě musely zkusit voroplavbu, sice nám do toho už pršelo, ale kdo potřeboval, dostal pláštěnku a mělo to svou nespornou výhodu - na řece nikdo nebyl. I přes déšť to byl nezapomenutelný zážitek, spoustu jsem se toho dozvěděla a určitě ještě někdy ráda vyrazím, třeba bez deště :D 
Kdo jedete do ČK, určitě vám voroplavbu doporučuji zkusit, průvodce toho hodně znal, řekl i pár pověstí a zkušeně nám ukázal Český Krumlov zase trochu jinak. 
Navíc voroplavba byla ve své době na špičce přepravy, dokud jí nevytlačila železnice a jde o hodně staré řemeslo, které také patří do naší historie a je určitě fajn o tom něco vědět a ten zážitek při okružní cestě Krumlovem z vody je taky jedinečný a zase o něco jiný.






V ceně jízdenky byl i nápoj, který jsme si vyzvedli při cestě a pili přímo při plavbě.







A je po jízdě :)


Ulička, kde se také natáčel Anděl Páně 2 - konkrétně scéna, kde spadle jablko z nebe.


A to je vše, pak jsem ještě skočila koupit místní piva, abych něco přivezla manželovi a jely jsme domů, celé jsem si to ale moc užila a ani počasí tomu nezabránilo, tomu říkám správný začátek prázdnin!

Mějte se krásně a budu se těšit u dalšího článku :)

34 komentářů:

  1. Český Krumlov je krásný. My tam byli před dvěma lety na jaře - akorát na začátku prvních covidových opatření, takže už jsme něco museli oželet (zámek, věž i muzea už byla zavřená), ale i tak se nám tam moc líbílo. Je fakt, že tam zas nebylo moc lidí, což bylo fajn.
    Taky jsme bydleli v historickém domě, skoro pod střechou, ovšem vaše terasa - ta neměla chybu...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono ani teď tam nebylo těch lidí moc, oproti tomu, jak to tam bylo dřív, jich bylo hooodně málo :)

      Vymazat
  2. Toto leto sa chystám na cestovanie po Českej republike. :) Žijem tu už dlho, a tak by bol pravý čas aj niečo objaviť. Ďakujem za článok, rozhodne Český Krumlov pridávam na svoj zoznam, kam chcem toto leto zájsť. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, krásné fotky. Aspoň vidím, že co jsem tam byla naposledy, tak se nic nezměnilo. Moc krásné. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, až na to, že zatím tam stále nejsou davy lidí je to stále stejné jako kdysi :)

      Vymazat
  4. Muselo to být moc super a je fajn, že ani počasí vám v ničem nezabránilo a nezkazilo náladu a plány :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to úžasné, na počasí se nesmí brát zřetel - pokud to jde :)

      Vymazat
  5. Krumlov je úžasný! Byli jsme tam ne jednou a i když tam vždy bylo spoustu turistů, nezkazilo to krásu města. Moc se mi tam líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krumlov je nádherný s turisty i bez, ale jsem ráda, že jsem ho viděla v obou případech :)

      Vymazat
  6. Krumlov je nádherný! :) Já tam byla (trochu ostuda) poprvé až vloni taky jenom na jednodenním výletě a musím říct, že jsem si fakt užila tu coronavirovou sezóna, kdy jsme tam byly s mamkou jako turistky téměř sami. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono ani teď tam ti turisti nijak moc stále nejsou, ale kvůli všem provozovatelům tam doufám, že se to brzy zlepší :)

      Vymazat
  7. Tak to jste si s kamarádkou udělaly pěkný výlet. Já v Krumlově byla jen jednou, kdysi jako dítě, takže si toho už moc nepamatuju a ráda bych se tam podívala znovu. Tak třeba až bude náš synáček trošku větší, tak tam taky zajedeme na výlet. Moc se mi líbí i to ubytování, měly jste nádherný výhled.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka tam byla naposledy v pubertě, tak byla taky ráda si něco oživit a poznat něco nového :)

      Vymazat
  8. Tak ta jízda důlním vláčkem musela být fakt něco! Vypadá to tam jak vystřižený z nějakýho hororu, ale zároveň fakt cool tyjo :D V otáčivém hledišti jsem tam kdysi dávno byla taky (na Sluhovi dvou pánů) a bylo to úžasné, taky bych tam hrozně ráda někdy zase jela. Celkově je to krásné město a vypadá to, že to byl skvělý výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vláček byl super, ale občas se tedy třásl tak, že jsem si nebyla jistá, jestli dojedeme :D

      Vymazat
  9. Moc hezké fotky. Bylo to určitě fajn. 🙂

    OdpovědětVymazat
  10. Český Krumlov je moc hezké město. Celkově mi přijde, že ty jihočeská města jsou hezká. :D

    OdpovědětVymazat
  11. To je náhoda, v Krumlově jsem byla včera :D Ségře přijela kamarádka z Turecka, tak jsem je vzala po Budějovicích, Hluboké a Krumlově :) V grafitovém dole jsme byli na školním výletě. Viděly jste u zámku medvěda? Včera tam byl. Voroplavba vypadá hodně zajímavě, parádní videa! Ségra byla v Krumlově před měsícem na kánoi. V zrcadlovém bludišti jsem byla jen v Praze. Otáčivé hlediště jsem viděla, ale nikdy na žádném představení nebyla. Snad se to někdy povede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, medvědi u zámku byli, otáčivé hlediště určitě doporučuji, je to jiné než v normálním divadle a moc pěkně udělané :)

      Vymazat
  12. Pěkný výletík 🙂 se spousty zážitků. V Českém Kumlově jsem ještě nikdy nebyla, ale mám ho na seznamu. Grafitový důl vypadá velmi zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v grafitové dole v ČK byla poprvé, snažila jsem se najít místa, kde jsem ještě nebyla a bylo naštěstí ještě co objevovat :)

      Vymazat
  13. Český Krumlov je jedno z míst, kam se člověk může vracet každý rok a stejně má pořád co nového objevovat. Skvělé podniky, krásné hotely, spousta atrakcí, muzeí. O grafitovém dolu slyším poprvé až o tebe, to by mě bavilo moc, stejně jako raftování. Dále mám na seznamu návštěvu tamějšího pivovaru, který jsme při minulé návštěvě nestihli. Užily jste si s kamarádkou krásný výlet, tak to má být! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, určitě důl doporučuji, bylo to opravdu super :)

      Vymazat
  14. Krumlov mám moc ráda, jezdím do něj pravidelně. Ale teď se stydím, že jsem ještě nenavštívila Grafitový důl, to musím napravit. ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. To byl moc pěkný výlet! V grafitovém dole jsme nebyli a teď mě láká i voroplavba. Děkuji za inspiraci. Měj se krásně. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  16. V Českém Krumlově jsem také byla na začátku července. Je to tam moc krásné! Ten váš výhled je úplně neskutečný! V obchůdku s makronkami jsem se také zastavila a nejvíc mě chutnaly lesní plody. ❤️

    OdpovědětVymazat
  17. Výhled jste tedy měly milionový. Jen škoda toho počasí. Ale hlavně, že jste si to moc užily i tak :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak počasí se zkazilo jen ke konci, tak to tak hrozné nebylo :)

      Vymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥