neděle 12. března 2017

Recept: Houstičky

Ahojky 🍞


Dnes tu pro Vás mám recept na houstičky, o tenhle recept byl docela zájem, jak jsem zjistila ve zprávách, tak jsem se rozhodla Vám ho sem hodit (jojo trvalo mi to, já Vím). Bohužel neměla jsem to předem v úmyslu, takže není nafocený postup atd. jak normálně mívám. Dole bude jedna fotka, která se objevila v randomu a pak si některé právě o recept psaly ;) Není to sice zrovna ta nejpovedenější houstička, ale jinou fotku jsem nepořídila :D Těsto je cca na 10 houstiček (podle velikosti) :) Ono to jsou spíš takové bulky, ale já tomu říkám houstičky, z toho si nic nedělejte ;)

Ingredience: 
  • 450 g hladké/špaldové mouky (podle toho co máte rádi a preferujete)
  • 2 žloutky a jedno celé vejce
  • 150 ml oleje (řepkový)
  • sůl
  • + kvásek (mléko, cukr, droždí, mouka)
  • něco na ozdobení - já dávala sezamové semínko 
  • vajíčko na pomazání

Postup:
  • v míse jsem smíchala mouku, vejce, žloutky, sůl (špetičku) a olej - to jsem promíchala a pak jsem přidala kvásek (kvásek dělám cca z 200 ml mléka a tak aby v základu byl řídší)
  • pak jsem těsto pořádně hnětla - těsto musí být prostě krásně hladké
  • když je těsto hotové, dala jsem ho na teplé místo, trošku poprášila moukou a zakryla (někdo ho dává na radiátor, někdo do trouby, když je léto a pořádně to sluníčko pere, stačí k oknu), těsto nechávám kynout hodinu až hodinku a půl (jak mi to vyjde :D - jo, jsem strašná, někdy zapomenu)
  • když je těsto pěkně nakynuté, dám ho na pomoučenou pracovní plochu, ještě trochu prohnětu rukama a pak už odtrhávám kousky, z kterých dělám houstičky - pokud chcete mít všechny houstičky stejně velké, můžete těsto oddělovat třeba skleničkou/hrnečkem, já to dělám spíš jak mi to vyjde
  • houstičky by se měly dělat tak, že se bude těsto přehýbat, aby byla houska krásně hladká a nepopraskala, ale mě stejně vždycky nějaké potvory popraskají a zrovna ta co bude na fotce prasklá bude, ale z toho si nic nedělejte :D
  • troubu dám na 200 ℃, na plech dám pečící papír, přendám houstičky, potřu je vejcem (já do toho vejce dávám i trochu mléka) a posypu sezamovým semínkem (ale můžete dát i mák nebo tak)
  • houstičky se pečou cca 20 minut - když jsou menší jsou udělané rychleji, někdy jim to zase trvá déle - po cca 10 min. je kontroluji a vyndavám až když jsou (logicky), znáte svojí troubu a každá peče trochu jinak
Praskla, potvora :D

13 komentářů:

  1. Jé, to vypadá krásně. :) A taky to zní hezky jednoduše a rychle. :) Ukládám a musím vyzkoušet! Já už peču jen ze špaldové nebo celozrnné mouky, bílé pečivo si dám fakt výjimečně. A ráda si udělám něco domácího!

    blog Days of Daysy
    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle zkoušela ze špaldové i bílé mouky a obě varianty jsou dobré :) Na fotce jsou zrovna špaldové

      Vymazat
  2. Já už jsem skoro úplně mouku vyřadila, ale ta špaldová by mohla být super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já třeba mámin domácí chleba, toho bych se nikdy nevzdala :D

      Vymazat
  3. Tak ti moskrá děkuju! :) Housky jsem zkusila hned dnes z té špaldové mouky a super!! je to strašně easy, asi je budu dělat častěji a nemusím složitě shánět zdravé pečivo po obchodech. Jen na to nemám vždy čas, ale i tak je ráda sem tam upeču! :) Jinak malý tip, aby nepraskaly (napadlo to přítele) - udělej před vložením do trouby na každou houstičku lehounce nožkem křížek, ono se to pak trochu při pečení rozevře v tom křížku, ale už to nevzhledně nepraská jinde. :)


    blog Days of Daysy

    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :) Díky za tip, ale mě právě prasknou jen některé - když je dobře přehnu a dám si s tím práci tak jsou krásňoučké, ale jak se jim člověk nevěnuje :D ale zase i s křížkem by to šlo, i bez něj, protože jak s oblibou říkám, hlavně že je to dobré (prasklé/neprasklé) ;)A máš pravdu, jsou opravdu snadné, jediné co tam trvá je to kynutí no :)

      Vymazat
    2. Ještě je jdu zkusit dnes po druhé a ráda bych vyzkoušela dát třeba jen dvě lžíce oleje. Přijde mi těch 150 ml šíleně moc a i na chuť jsou houstičky takové mastnější a to je podle mě zbytečná škoda, když to člověk chce zdravě. V různých receptech jsem narazila třeba jen na ty dvě lžíce oleje, tak zkusím a uvidím. :)

      blog Days of Daysy
      Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

      Vymazat
    3. Určitě zkus, já to už dělám od oka - spíš ho tam mám podle konzistence :)

      Vymazat
  4. mňáám to celé vyzerá úžasne!

    OdpovědětVymazat
  5. Také hodně děláme domácí housky. Já zkoušela i z pšenično-žitné mouky a byly dobré. :)
    https://jednoubudubiolog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ten tanier vyzerá skvelo. :) Skvelý recept :)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥