Ahojky 🍞
Dnes tu pro Vás mám recept na houstičky, o tenhle recept byl docela zájem, jak jsem zjistila ve zprávách, tak jsem se rozhodla Vám ho sem hodit (jojo trvalo mi to, já Vím). Bohužel neměla jsem to předem v úmyslu, takže není nafocený postup atd. jak normálně mívám. Dole bude jedna fotka, která se objevila v randomu a pak si některé právě o recept psaly ;) Není to sice zrovna ta nejpovedenější houstička, ale jinou fotku jsem nepořídila :D Těsto je cca na 10 houstiček (podle velikosti) :) Ono to jsou spíš takové bulky, ale já tomu říkám houstičky, z toho si nic nedělejte ;)
Ingredience:
- 450 g hladké/špaldové mouky (podle toho co máte rádi a preferujete)
- 2 žloutky a jedno celé vejce
- 150 ml oleje (řepkový)
- sůl
- + kvásek (mléko, cukr, droždí, mouka)
- něco na ozdobení - já dávala sezamové semínko
- vajíčko na pomazání
Postup:
- v míse jsem smíchala mouku, vejce, žloutky, sůl (špetičku) a olej - to jsem promíchala a pak jsem přidala kvásek (kvásek dělám cca z 200 ml mléka a tak aby v základu byl řídší)
- pak jsem těsto pořádně hnětla - těsto musí být prostě krásně hladké
- když je těsto hotové, dala jsem ho na teplé místo, trošku poprášila moukou a zakryla (někdo ho dává na radiátor, někdo do trouby, když je léto a pořádně to sluníčko pere, stačí k oknu), těsto nechávám kynout hodinu až hodinku a půl (jak mi to vyjde :D - jo, jsem strašná, někdy zapomenu)
- když je těsto pěkně nakynuté, dám ho na pomoučenou pracovní plochu, ještě trochu prohnětu rukama a pak už odtrhávám kousky, z kterých dělám houstičky - pokud chcete mít všechny houstičky stejně velké, můžete těsto oddělovat třeba skleničkou/hrnečkem, já to dělám spíš jak mi to vyjde
- houstičky by se měly dělat tak, že se bude těsto přehýbat, aby byla houska krásně hladká a nepopraskala, ale mě stejně vždycky nějaké potvory popraskají a zrovna ta co bude na fotce prasklá bude, ale z toho si nic nedělejte :D
- troubu dám na 200 ℃, na plech dám pečící papír, přendám houstičky, potřu je vejcem (já do toho vejce dávám i trochu mléka) a posypu sezamovým semínkem (ale můžete dát i mák nebo tak)
- houstičky se pečou cca 20 minut - když jsou menší jsou udělané rychleji, někdy jim to zase trvá déle - po cca 10 min. je kontroluji a vyndavám až když jsou (logicky), znáte svojí troubu a každá peče trochu jinak
Praskla, potvora :D |
Jé, to vypadá krásně. :) A taky to zní hezky jednoduše a rychle. :) Ukládám a musím vyzkoušet! Já už peču jen ze špaldové nebo celozrnné mouky, bílé pečivo si dám fakt výjimečně. A ráda si udělám něco domácího!
OdpovědětVymazatblog Days of Daysy
Agregátor blogů - zviditelni svůj blog
Já tyhle zkoušela ze špaldové i bílé mouky a obě varianty jsou dobré :) Na fotce jsou zrovna špaldové
VymazatJá už jsem skoro úplně mouku vyřadila, ale ta špaldová by mohla být super! :)
OdpovědětVymazatTak to já třeba mámin domácí chleba, toho bych se nikdy nevzdala :D
VymazatTak ti moskrá děkuju! :) Housky jsem zkusila hned dnes z té špaldové mouky a super!! je to strašně easy, asi je budu dělat častěji a nemusím složitě shánět zdravé pečivo po obchodech. Jen na to nemám vždy čas, ale i tak je ráda sem tam upeču! :) Jinak malý tip, aby nepraskaly (napadlo to přítele) - udělej před vložením do trouby na každou houstičku lehounce nožkem křížek, ono se to pak trochu při pečení rozevře v tom křížku, ale už to nevzhledně nepraská jinde. :)
OdpovědětVymazatblog Days of Daysy
Agregátor blogů - zviditelni svůj blog
Tak to jsem moc ráda :) Díky za tip, ale mě právě prasknou jen některé - když je dobře přehnu a dám si s tím práci tak jsou krásňoučké, ale jak se jim člověk nevěnuje :D ale zase i s křížkem by to šlo, i bez něj, protože jak s oblibou říkám, hlavně že je to dobré (prasklé/neprasklé) ;)A máš pravdu, jsou opravdu snadné, jediné co tam trvá je to kynutí no :)
VymazatJeště je jdu zkusit dnes po druhé a ráda bych vyzkoušela dát třeba jen dvě lžíce oleje. Přijde mi těch 150 ml šíleně moc a i na chuť jsou houstičky takové mastnější a to je podle mě zbytečná škoda, když to člověk chce zdravě. V různých receptech jsem narazila třeba jen na ty dvě lžíce oleje, tak zkusím a uvidím. :)
Vymazatblog Days of Daysy
Agregátor blogů - zviditelni svůj blog
Určitě zkus, já to už dělám od oka - spíš ho tam mám podle konzistence :)
Vymazatmňáám to celé vyzerá úžasne!
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatTaké hodně děláme domácí housky. Já zkoušela i z pšenično-žitné mouky a byly dobré. :)
OdpovědětVymazathttps://jednoubudubiolog.blogspot.cz/
Super :)
VymazatTen tanier vyzerá skvelo. :) Skvelý recept :)
OdpovědětVymazat