pondělí 21. srpna 2017

DÍVKA VE VLAKU

Ahojky 📚


Příběhy Cormorana Strika už jsem vyčerpala, takže dnes to bude něco jiného - a to velmi známá Dívka ve vlaku
Tato kniha se stala knihou roku 2015 a vyšla z pera autorky Pauly Hawkins. Myslím, že existuje jen velice málo lidí co o téhle knize neslyšelo, byla hrozně propagovaná a brzy po jejím vydání byl podle ní natočen i film. 
O knize se píše v mnoha směrech a je velmi diskutovaná (nebo byla?) - někdo jí miluje, jiný nechápe jak se to může někomu líbit. 
Abych předem objasnila jak na tom jsem já - kniha se mi líbila, i přes přeskáčky postav se mi četla a dobře a kdo už tu někdy byl a četl co si myslím o knihách Liane Moriarty (Manželovo tajemství, Sedmilhářky ...) tak mu asi dojde že tohle se mi právě líbí - vidět věci z různých úhlů, pohledů. Ale chápu že se to někomu nelíbí, že to někdo nemusí, vždyť každý má jiný vkus a já neodsuzuji nikoho pro to co se mu líbí a nadávat kvůli tomu někomu - to už vůbec (jak jsem často četla na různých fórech). Urážení čtenářů, autorů apod. dle mého spíše vypovídá o inteligenci samotného člověka, který nadávat musí, než o čemkoliv jiném. Ano, kritika je správná, ale správně formulovaná, slušně vyjádřená, nadávky a urážky tam dle mého nepatří. To je tak na úvod :D


Dívka ve vlaku je o třech ženách - nejčastěji se ale setkáváme s Rachel, kterážto je hlavní hrdinkou příběhu. Rachel je rozvedená žena, která se z toho, že jí manžel opustil, ještě úplně nevzpamatovala. Má pronajatý pokoj u kamarádky, přišla o práci a pije. Každý den ale předstírá že do práce jede a vlak často zastavuje na místě, kde je její bývalý dům, s jejím bývalým manželem, ale s jeho novou ženou a dítětem. Rachel se ale nedívá do jejich oken a zahrady, vybrala si dům nedaleko, kde pozoruje šťastný manželský pár, který si sama pojmenuje (Jason a Jess) a vymýšlí si o nich příběhy - idilické, je totiž pár snů. Jednoho dne však Rachel spatří Jess s někým jiným, s někým koho líbá - a rozhodně to není přátelský polibek. Toho večera se pak opije, vystoupí na stanici a potuluje se v okolí jejího bývalého bydliště, opije se tak moc, že si z toho večera nic nepamatuje.
A druhý den zjistí, že Jess zmizela ...
Jess se ve skutečnosti jmenuje Megan a její manžel Scott. Rachel se snaží rozpomenout, zda něco viděla, občas si vzpomíná na útržky toho co se dělo, ale nedává to smysl. Od svého ex manžela - Toma, se dozví že byla u nich, vystrašila Annu (jeho novou ženu) a že jí prý odvezl domů. Nic z toho si ale nepamatuje a začíná se bát, jestli něco neprovedla. Mluví s ní i policie - právě kvůli tomu jejímu potulování po okolí, ale to vše jen zhorší. Navíc se seznámí se Scottem a předstírá, že se s Megan znala. Pomalu se rozplétá příběh Megan, jejího manželství a také toho, co se jí vlastně stalo ... a pak na to Rachel na všechno přijde. Mezitím jí ale čeká spousta problémů.

V knize také najdete část o Megan a Anně. Příběh Megan nás zavede za její zmizení a ukazuje nám, co všechno předcházelo tomu, co se jí stalo, ale také to jaká byla, co se jí stalo v minulosti a co zformulovalo její osobnost. Poslední části, které v knize můžete najít, jsou o Anně. I Anna postupně přestává věřit na idylku svého manželství a postupně odlupuje vrchní krásné vrstvy, aby zjistila zkaženost uvnitř.

Kniha se mi četla dobře a opravdu se mi líbila, mám prostě ráda když se postavy prolínají a vyprávějí další příběhy a to, co se dělo a co nemohla vidět a vědět hlavní hrdinka.
Ano, Rachel není typická hrdinka knihy, je to alkoholička, která se často chová vysloveně trapně a špatně, ale nemusíte jí mít rádi, stačí když jí budete trochu poslouchat - není totiž tak blbá a špatná a trapná a ... (domyslete si)  jak se na první pohled může zdát. A když to uděláte, uvidíte celý příběh a to odhalíte to, co ona - co se stalo s Megan a proč.



Četli jste? Příště bude další kniha od téhle autorky Do vody :)

20 komentářů:

  1. Mně se Dívka ve vlaku líbila. Okay, sice to nebyla nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla, ale stejně jsem ji měla přečtenou dost rychle. Navíc Rachel byla prostě krutopřísná. Spíš mě trochu zklamal ten film.


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím. Film byl hrozný, celý jinak a i v jiným městě 😧

      Vymazat
  2. Kniha se mi taky líbila :) mnohem více než film...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film za mě byl dost strašný, zase to skoro celý předělali, nechápu. Ve filmu i Megan řekne něco jako "Tamhle je zase Rachel" přitok v knize jí vůbec neznala

      Vymazat
  3. Já nečetla knížku, ale film jsem viděla. Líbil se mi, ale nemohu srovnávat :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film by nebyl sám o sobě špatný, jenže má být podle knihy a to je jen na pár procent, prostě (opět) špatně natočený film co nemá s předlohou nic moc společného 😒

      Vymazat
  4. Knihu som čítala, nedávno som videla aj film, no ten sa mi moc nepáčil. Bol fajn, ale akoby tam toho veľa chýbalo a neviem.. Knihy bývajú väčšinou lepšie :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky si myslím že knihy jsou většinou lepší. Bohužel poslední dobou ty filmy podle knih kazí - překopávají to, mění ... já neřeknu kdyby to zkrátili, ale změnit celou scénu a vymyslet si něco co v knize nebylo? To už se mi moc nelíbí

      Vymazat
  5. nečítala som, ani film som nevidela, ale dej vyzerá dosť zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Neviděla jsem ani film, ani jsem nečetla knihu, není to úplně můj šálek kávy :) Poslední dobou mám radši oddechovky. Každopádně hezky napsaná recenze :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu všechno 😄 Oddechovky, náročnější, klasiku ... aspoň je větší výběr

      Vymazat
  7. Já jsem viděla jen film, který se mi moc líbil :) Knížka mě nijak neláká :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Kniha mě docela láká :) Od autorky jsem ještě nic nečetla, film neviděla, tak se ráda nechám překvapit, jak se mi bude líbit Dívka ve vlaku :)

    OdpovědětVymazat
  9. Knihu jsem četla a moc se mi líbila, ale na film nějak zatím nemám odvahu, nechci si pokazit své představy o postavách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti třeba odděluji (že mi to knihu nezkazí) ale pokud víš že by sis to zkazit mohla tak nekoukej, ten film není moc dobrý - hodně změněných scén a někdy úplně na hlavu 😄

      Vymazat
  10. Dívka ve vlaku se mi moc líbila. Recenzovala jsem teď od stejné autorky i knihu Do vody, ta je taky docela fajn, ale Dívka byla podle mě dost lepší. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase musím říct že se mi Do vody líbilo víc 😄 Tady je aspoň vidět že každý člověk má opravdu jiný vkus 🙂

      Vymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥