úterý 8. srpna 2017

Výlet na Starý Herštejn

Zdravím Vás :)


Jak možná víte, mám strašně ráda historii a opravdu ráda procházím různé hrady, zámky, kláštery ... ale také mám hodně ráda zříceniny. U nás v Českém lese jich pár máme a já bych Vám dnes jednu ráda představila. Jedná se o Starý Herštejn, kam jsem se nedávno vydala na výlet. Vychází se od Vranovského sedla a na Starý Herštejn je to pak jen cca 1 - 2 km po červené - cesta vede převážně lesem a jak jinak než do kopce 😃



Po chvilce cesty se dostanete do přírodní rezervace Starý Hirštejn.
Starý Hirštejn byl přírodní rezervací vyhlášen v roce 1968 a nachází se v nadmořské výšce 755 - 878 n.m.m.


A teď zabrousím trochu do historie - obsáhlejší informace jsou popsány tady na vyfocených tabulkách, ale trošku to shrnu - ráda se totiž o místech, která navštívím, něco zjišťuji, abych věděla kam to lezu nebo kde jsem byla. Chápu že někoho to nebaví, takže ten nechť klidně tohle moje povídání přeskočí ;)

Starý Herštejn

Starý Herštejn je zřícenina hradu v Českém lese, uvnitř přírodní rezervace Starý Hirštejn - nedaleko Vranova a asi 16 km od Domažlic (prostě na západě Čech)
Hrad sloužil k ochraně jedné z cest Řezenské obchodní stezky.
První zmínky se objevují již v době vlády Přemysla Otakara II. Roku 1272 získal predikát rytíř Protivec, tzv. Protivec z Herštejna. Hrad měl ve své historii mnoho majitelů - Jindřicha Bavorského, Jana IV. z Dražic a v době husitských válek jej dobylo vojsko z Domažlic a nechalo zde upálit 17 lidí. 
Po obnovení hradu přešel v roce 1484 do držení Elsenberků, avšak jejich rod byl napaden a majitelé i s rodinami byli zavražděni, přežil pouze jediný potomek. V 16. století se stal hrad útočištěm loupežného rytíře Zdeňka Dobrohosta z Ronšperka, ale roku 1510 byl hrad na příkaz krále vypálen a rozbořen, poté hrad nebyl nikdy opraven.



Z hradu se dochovaly pouze zbytky valu a příkopů, zbytky zdiva a jedné z věží, nejvýrazněji se zachovala část druhé věže



6 komentářů:

  1. To byl určitě super výlet.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké, ale přiznám se ..nejsem moc na památky, ale na Herštejn bych klidně šla, už jen kvůli té krásné přírodě..to můžu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jelikož leží v přír.rezervaci je i okolí krásné 🙂

      Vymazat
  3. Super typ na výlet! Můj přítel miluje objevování českých hradů a zřícenin a proto jsem vděčná za každý nový úlovek :D díky!

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥