sobota 22. dubna 2017

VOLÁNÍ KUKAČKY

Zdravím Vás 📖


Ráda bych Vám (postupně) představila knihy od Roberta Galbraitha (alias J.K.Rowlingové). Jde o sérii detektivek a mě úplně knihy úplně uchvátily, nemohla jsem se od nich odtrhnout a chtěla jsem vědět co bude následovat na další stránce a tak pořád dokola :D teď jsem napnutá jak kšandy, protože čtvrtý díl zatím ještě nevyšel a já mám úplně abstinenční příznaky ...
Abych se ale dostala k jádru věci, dnes bych ráda napsala něco o prvním díle - VOLÁNÍ KUKAČKY. 


Už když jsem si knihu kupovala, věděla jsem že jde o pseudonym a byla zvědavá, jak se moje oblíbená autorka poprala s novým žánrem, ale (za mě) se jí to povedlo skvěle. Kniha byla napínavá a zajímavá. 


Knihy jsou o soukromém detektivu Cormoranovi Strikovi, který se svou pracovní partnerkou Robin vyšetřuje různé zločiny, nevěry, tunelování ... teď ale k ději samotné knihy.
Kniha začíná smrtí slavné modelky Luly Landryové, hned potom se ale přesouváme o tři měsíce dopředu. Čerstvě zasnoubená Robin se vydává na novou týdenní brigádu, kterou jí sehnala agentura a je velmi potěšena, když zjistí, že bude pracovat v detektivní kanceláři. Cormoran není nijak nadšený, je v dluzích a o to platit nějakou sekretářku nestojí, ale shodou okolností si jí u sebe ten týden rozhodne ponechat. 
Cormoran se právě rozešel se svou snoubenkou, se kterou měl hodně komplikovaný vztah, nemá peníze, jeho detektivní kancelář krachuje a nemá kde spát (proto se ubytuje u sebe v kanceláři), pak ale přichází záchrana - bratr Luly Landyrové nevěří, že spáchala sebevraždu a přestože policie uzavřela případ jako případ sebevraždy, on chce, aby to Strike vše znovu prošetřil. Strikovi se do toho moc nechce, pochybuje že by šlo o vraždu, ale nouze ho dožene k tomu, že případ přijde. Klient totiž nabízí vysoké peníze. Strike se proto dá do pronásledování stop a faktů, vyslýchá svědky, spojuje se se svými kontakty, prochází místo činu a mezitím se s Robin sbližuje, ne romanticky, ale utváří se mezi nimi přátelský vztah (přestože jejímu snoubenci Mattovi se její nová práce moc nelíbí a to především poté, co zjistí, že tam Robin chce zůstat). Robin tedy zůstává déle než týden a pomáhá Strikovi s vyšetřováním, její nová práce jí hodně baví, i když dohoda je taková, že bude chodit na pohovory a až si najde stálou práci, odejde, přesto ale v Robin roste neklid - nechce odejít.
Mezi tím vším roste případ a Strike zjišťuje mnoho informací, které policie vynechala nebo je nepovažovala za důležité, až vše zapadne do sebe a on objeví, kdo je vrah ...
A dál už ani muk, pro ty kdo knihu nečetli by to potom nebylo žádné překvápko 😃 

Všem ale doporučuji si knihu přečíst, je opravdu poutavá, dobře napsaná a docela strhující ... a příště se zaměřím na jeho druhý případ a knihu Hedvábník :)




9 komentářů:

  1. Hodně dlouho nad knihou uvažuji a chtěla bych si ji jednou přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice skoro vůbec nečtu a tuto knihu neznám, ale podle obalu bych jí určitě nesoudila - nevypadá vůbec špatně! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Rada by som si ich prečítala, vyzerajú zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kukučku som začala čítať v anličtine, má naozaj úžasný jazyk, úžasné nové slovka, no verím že preložené je to taktiež výborne :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vůbec jsem o této knížce zatím neslyšela :)
    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu neznám, ale líbí se mi :) Už jen přebal knihy upoutá pozornost a vypadá tajemně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hello my dear,

    I really enjoyed reading your blog entry. What nice items, I like it a lot;)I like books, too;)
    I am following your blog ;-*

    Hugs from Germany
    Isa


    www.label-love.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥